Prezentujemy nową kawę w ofercie
BULUNGI – znaczy “dobry”

Jest to wyjątkowa propozycja dla koneserów mocnego smaku i bardzo intensywnego aromatu. Kawowce uprawiane na terenach wysokogórskich  (1400-1900 m.n.p.m) Ugandy, gdzie owoce zbierane są ręcznie, a następnie wolno palone (palarnia wiedeńska z ponad 100 letnią tradycja)  , aż do uzyskania wyjątkowej mieszanki.

Ciemne ziarna kawy BULUNGI zachwycają zapachem i aromatem, a odpowiednio przygotowane dają niesamowicie smakowitą propozycję kawową.

Kawa BULUNGI jest dostępna wyłącznie w naszych urządzeniach . Już wkrótce będzie można jej spróbować !

KAWA Z UGANDY

Kawa uprawiana w Ugandzie ma silny smak, który odróżnia ją od nieco mniej intensywnych kaw z sąsiednich krajów. Charakterystyczna dla afrykańskich ziaren jest również owocowa nuta. Robusta w szczególności wyróżnia się wieloma aromatami przypraw i małą kwasowością.

Znaczenie kawy dla Ugandy

  • Niemal cztery miliony Ugandyjczyków żyje z uprawy/przetwarzania kawy oraz eksportu.
  • Niemal 25% kawy uprawianej w Ugandzie w ostatnich latach przyczyniło się do wzrostu przychodów z eksportu .
  • Uganda, jest zaraz po Etiopii drugim, co do wielkości eksporterem kawy w Afryce, produkującym do 2,5% światowych zbiorów.
  • 70% zielonych ziaren kawy trafia do Europy.
  • Szkodliwa odmiana grzyba „coffe-wilt-deseade“ (CWD), w ostatnich latach zaatakował niemal 50% krzewów Robusty, co spowodowało drastyczne straty plonów.

Zmiany klimatu wpływające na uprawę kawy

  • Zmienna ilość opadów.
  • Rosnące temperatury.
  • Wzrost plag szkodników.
  • Rozkwit i zmniejszenie plonów.

Kilka faktów

Rozkwit:                      od stycznia do grudnia
Zbiory:                        od stycznia do grudnia
Wysyłka:                     od listopada do września
Porty:                          Mombasa, Dar-Es-Salam
Proces zbioru:            zbieranie ręczne (single picking – pojedyńcze zbieranie)
Przetwarzanie:           na sucho (Robusta) i na mokro (Arabica)
Fermentacja:             12-36 godzin
Osuszanie:                 głównie na słońcu
Sortowanie:                mechaniczne i elektroniczne

Ziarna delikatnie wypalane w Wiedniu

Ze spółdzielni w południowo-zachodniej Ugandzie zielone ziarna kawy są transportowane drogą ciężarową do kenijskiego portu w Mombasie. Stamtąd transport płynie statkiem do Hamburga. Ostatnia trasa odbywa się ciężarówką do Wiednia. Tutaj surowa kawa trafia do wiedeńskiego producenta kawy Naber, który zajmuje się wypalaniem dla café+co.

Aby uzyskać doskonały smak oraz najlepsze cechy, poszczególne kawy są mieszane do uzyskania harmonijnej kompozycji i udoskonalane najlepszą sztuką palenia w stylu wiedeńskim. Powolne palenie w niskiej temperaturze, przez około 25 minut pozwala kawie na rozwijanie różnych smaków, których porównywalne produkty kawowe, wytwarzane przemysłowo nie mogą uzyskać w znacznie krótszym czasie pieczenia (około 17 minut), nawet z pomocą techniczną.

„Dokładny przepis Bulungi znają tylko trzy osoby“ – powiedział Kaltenegger. „Imponuje autentyczną elegancją espresso. Jej lekko aromatyczny smak z nutą czekolady sprawia, że jest wyjątkowa“. Fritz Kaltenegger już nie może się doczekać pierwszej filiżanki Bulungi w Wiedniu.